RANTASALMI GERENDAHÁZAK

Bemutatkozás

A finn Rantasalmi Oy cég 1946-ban elsőként kezdte meg ipari méretekben gyártani a finn gerendaházakat. Azóta is Európa egyik legnagyobb gerendaház gyártójaként szállít házakat a világ különböző részeire. A cég ötvözi a tradicionális gerendaház építési technikát a legmodernebb gyártási technológiával (CAD számítógépes tervezőprogram, lézeres mérőtechnika). Ennek köszönheti magas minőségét és megbecsültségét Japántól Németországig. A cég magyarországi kizárólagos képviseletét a RantaLog Kft. látja el.

Az Alapanyagokról

Finnországban az épületek 80%-a fából készül. Ennek az oka az, hogy ezen az éghajlaton növekvő fenyők hőszigetelési és tartóssági tulajdonságai lényegesen jobbak, alkalmasabbak faházak építésére, mint Kárpát-medencei társaik. A Rantasalmi gerendaházak építéséhez 80-100 éves fákat használunk, melyeknek gyantatartalma, tömörsége, tartóssága, formatartása a speciális környezeti és éghajlati viszonyok miatt rendkívül jó.

A Gerendák Fajtái:

 • Tömör, szögletes gerenda: 94 mm
 • Laminált, szögletes gerenda: 113x180 mm, 134x180mm, 180x225 mm, 210x225 mm
 • EKO-REX technológia szögletes anyagból

A Gerendafajták Tulajdonságai

Tömör, szögletes gerenda: a klasszikus finn gerendaház alapanyaga. Jól illeszthető, jó hőtartási paraméterekkel rendelkezik. A 94mm-es és a 120mm-es gerendákat, ún. „középen vágott” technológiával is forgalmazzuk. A középen vágás jobban kiküszöböli a fa természetes mozgásait.

Laminált, szögletes gerenda: a laminált gerendák nagyobb teherbíró képességet és vastagabb falak építésének lehetőségét biztosítják, úgy, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentik a fa természetes mozgását.

EKO-REX technológia szögletes anyagból: A Rantasalmi cég speciálisan kifejlesztett, magas hőszigetelési paraméterekkel rendelkező technológiája. Nagy teljesítményű befújógépekkel – a ház falaiba, igény esetén padló és tetőtéri részeibe- természetes, a nyugat-európai csúcstechnológiát képviselő szigetelőanyagot fújunk be.

 

A GERENDAHÁZAK ELŐNYEI:

 • A többi építőanyaghoz képest a fa bír a legjobb hőszigetelési paraméterekkel. Míg a hagyományos módon épített házakban a nagy hőtehetlenségű falakat fel kell melegíteni, mielőtt a szoba elérné a kívánt hőfokot, addig a faház gyorsan felmelegszik. A Rantasalmi speciális hőszigetelési és építési eljárásának (EKO-REX) köszönhetően a falszerkezeteknél igen jó hőátbocsátási tényező érhető el (k=0,24W/m2K). Ez az érték 38cm vastag hőszigetelő blokktéglafalnál k=0,53W/m2K). A gerendaházakban a hagyományos fűtési rendszerek alkalmazhatóak.
 • A gerendafalak a fa természetes szövetszerkezetéből fakadóan nem zárják el a pára útját teljesen, így a gerendafalon át folyamatos a párakiegyenlítődés. Ennek köszönhetően egy gerendaház sohasem dohosodik be, és a levegő sem lesz túl száraz benne. A fa e tulajdonságának köszönhetően a belső légállapot élettani szempontból a hagyományos szerkezetű házakhoz viszonyítva sokkal kedvezőbb, ezért a porallergiából fakadó megbetegedések általában megszűnnek.
 • A ház felépítésének időtartama meglehetősen rövid: nagyságtól függően a megrendeléstől számítva 3-4 hónapon belül kulcsrakész állapotra hozható.
 • A speciális technológiai eljárásnak köszönhetően a gerendaházak az év bármely szakában építhetőek.
 • A gerendaházban végzett gépészeti munkák egyszerűbbek a téglaházban végzetteknél, hiszen vésést, falbontást, vakolást stb. nem igényelnek. A gépészeti terveket már a ház összerakásánál figyelembe vesszük, és ennek megfelelően alakítjuk ki a gerenda szerkezetet.
 • A gerendaház barátságos, természetes külseje egy semmi más építményhez nem hasonlítható otthonos, meleg belső atmoszférát rejt a gerendafalaknak köszönhetően.
 • A házak igény szerinti színre festhetők vagy pácolhatók.
 • Mivel a fa szerkezete szilárdságtani szempontból különbözik a hagyományos épületszerkezetektől (pl. tégla, beton) - nem rideg, hanem hajlítható, rugalmas – ennek megfelelően földrengésbiztos (Ezért építenek Japánban óriási számban gerendaházakat).
 • A gerendaház fogadószintje tetszőleges kialakítású lehet: kerülhet sávalapra, szuterén szintre, lemezalapra vagy cölöpalapokra az építtetői igényeknek és a terepadottságoknak megfelelően.

Az Eko-Rex Technológia Előnyei:

 • 1978-ban a Rantasalmi kifejlesztett a gerendaházas építkezés alapvető nehézségének, az utólagos süllyedésnek a problémájára egy megoldást, az Eko-rex technológiát. Ennek eredményeképpen, az ezzel a technológiával készült gerendaház esetében nem okoz gondot a lépcső, ajtók-ablakok, a gépészeti szerelvények és egyéb tartozékok beépítése.
  A speciális, egyedi Eko-rex technológiának köszönhetően a Rantasalmi gerendaházak összeépíthetők, kiegészíthetők bármilyen más hagyományos technológiával készült épületrészekkel (pl tégla, üvegfal, kő stb.). A gerendafalak kicserélhetőek téglafalakra, a gerendaház összeépíthető hagyományos épülettel.

További előnyök:

 • az Eko-rex gerendaház külső-belső megjelenésében nem különbözik a hagyományos gerendaházaktól, viszont
 • hőszigetelési paraméterei nagyságrendekkel kedvezőbbek,
 • költségtakarékosabbak,
 • páradiffúziós szempontból azonos értékű a gerendaházakkal

A Gerendából Építhető Házak Típusai

A gerendaház építési technológiája lehetővé teszi bármilyen nagyságú ház építését. A fontos az, hogy a ház leendő funkciójához válasszuk ki a megfelelő gerendatípust.

Vállaljuk:

 • családi házak, lakóházak (egy és több szintes kivitelezésű)
 • más építőanyagokkal kombinált gerendaház
 • nyaralók, üdülők (igény szerint téliesített)
 • panziók, szállodák építését.

Szolgáltatásaink:

Tervezés:

Cégünk többféle lehetőséget kínál ügyfelei részére. Abban az esetben, ha a megrendelőnek teljesen egyedi elképzelése van, saját tervezőink segítik ennek a megvalósítását, az első vázlatoktól az engedélyezési tervdokumentációig. Ha pedig valaki tanácstalan, rendelkezésére állnak típusterveink, katalógusaink, segítve az elképzelések minél pontosabb formába öntését, megfogalmazását.

Az építőanyag szállítása, a csomag tartalma:

Az építőanyagok Finnországból érkeznek zárt kamionban, speciálisan becsomagolva. Az anyagokat cégünk az építési telekre szállítja le. A beérkező csomag tartalmazza a főfalakat és a válaszfalakat, hajópadlót, lambériát, ajtókat és ablakokat, lépcsőket és korlátokat, a teljes fa tetőszerkezetet, a teraszokat padlózattal és korlátokkal, az összeszereléshez szükséges szerelési anyagokat (szögeket, csavarokat, ékeket stb.).

Összeszerelés:

Az összeszerelést gyakorlott szakembereink végzik. A ház építése szigorú technológiai leírás alapján történik. Mivel a technológia egyedi, különleges szakértelmet igényel. Ezért csak az általunk felépített gerendaházakra vállalunk garanciát.

Kőműves- és burkoló munkák:

Cégünk vállalja a gerendaház építéséhez kapcsolódó valamennyi kőművesmunka elvégzését (az alapozás, szuterénszint építés, kéményépítés, esetleges falazás elkészítését). Ugyanez vonatkozik a burkoló munkákra is.

Gépészeti munkák:

Abban az esetben, ha a megrendelő úgy dönt, hogy a gépészeti munkákat is cégünkkel végezteti el, akkor vállaljuk a szakszerű víz, villany, fűtés és gázszerelést. Lehetőség van kandallók, cserépkályhák, szaunák kialakítására is. Ha ügyfelünk szaunát is szeretne, akkor azt természetesen szintén Finnországból a házzal együtt leszállítjuk.

Áraink:

Lakóház kulcsrakész felépítése esetén, a bruttó ár: kb. 230.000.- Ft/m2 (alap nélkül)-től indul.

Az ár függ a gerenda vastagságától, típusától, az alaprajzi kialakítástól és felhasznált anyagok fajtájától.

Vállaljuk továbbá az épülethez szükséges teljes tervdokumentáció elkészítését (vázlatrajzok, engedélyezési tervek, kiviteli tervek, gyártmánytervek, látványtervek). A tervezés költsége az épület anyagárának kb. 1-3%-a.

RantaLog Kft.
1062 Budapest, Bajza u. 58.
mobil: 06-20 2040-168
1390 Budapest, Pf. 180.
email: rantasalmi@t-online.hu


© Dura Stúdió 2006.