Rantatähti

Az 2002. év gerendaháza Finnországban

Az itt látható Rantatähti nevű ház nyerte el Finnországban az ÉV GERENDAHÁZA címet 2002-ben. A Rantasalmi Oy által gyártott és épített gerendaházat a Savonlinnai Építészeti Vásárban mutatták be.

A Rantatähti jó példa arra, hogy a cég hogyan ötvözi a hagyományos gerendaház-építési technikát a modern építészeti megoldásokkal. A házat a Rantasalmi által szabadalmaztatott Eko-Rex technológiával építették.

Az Eko-Rex technológiát 1978-ban fejlesztette ki a Rantasalmi Oy cég egy speciális szigetelőanyag alkalmazásával, ami először 1930-ban jelent meg a piacon. Ez a technológia magában foglalja a gerendákat, a tehertartó vázat, a hőszigetelő anyagot és a belső falburkoló anyagot.

A Rantasalmi Eko-Rex házak legfontosabb anyaga a középen vágott, bútorminőségű Rex gerenda. A gerenda látható keresztvégződései és a korlátok olyan masszív, 14cm vastag gerendából készülnek, melyek rusztikus megjelenést adnak az épületnek. Az Eko-Rex házak tartószerkezetét a 15x5 cm-es keresztmetszetű gerendaváz adja. A külső falak a már említett természetes szigetelőanyaggal vannak ellátva, mellyel kimagasló hőszigetelési értékek érhetők el (k=0,24W/m2 K). Ennek az anyagnak az összetétele 80 %-ban újrahasznosított papír, 20 %-ban pedig bór ásvány. A bór a papír állagának hosszú-távú fenntartásán túl az égési folyamatokat lassító hatása miatt is elengedhetetlen kelléke a szigetelésnek. Mivel ez a szigetelőanyag nem ég aktívan, ezért a szerkezet tűzbiztos. A szigetelés átengedi a párát és gátolja az égést.

A belső páratartalom folyamatosan megfelelő szinten marad, mivel a gerendák, és a szigetelés átengedik a párát, ezáltal a belső páratartalom folyamatosan kiegyensúlyozott lesz, melynek köszönhetően a belső levegő minősége kellemes komfortérzetet nyújt. A magas minőségű belső levegő mellett a megfelelő páratartalom kifejezetten kedvező az allergiás megbetegedésekben szenvedők számára.

Az Eko-Rex struktúrával a legkülönfélébb alaprajzú, és formájú épületek hozhatók létre. A szerkezet lehetővé teszi a különböző építési anyagok kombinálhatóságát (pl. téglafalak beépítését). A magasság, a szögek, az ablakbeállítás új dimenziói lehetővé teszik egyedi, különleges gerendaházak tervezését.

A nem süllyedő és teherbíró struktúrával többszintes gerendaházak is építhetők. Az Eko-Rex fal nem mozog, nem süllyed (nem zsugorodik), ellentétben a hagyományos gerendaházakkal, ahol 5-7 cm süllyedés (zsugorodás) is előfordulhat. A süllyedésgátlást egy függőleges tartószerkezet teszi lehetővé, melyet a külső gerendafalhoz erősítünk. Ez a tartókeret többfunkciós, mivel egyúttal a szigeteléshez szükséges helyet is biztosítja. Ezáltal az elektromos - és csővezetékek is könnyen elrejthetők. A nem süllyedő struktúra miatt tapéták, csempék használata is lehetséges.

A független szakértői bizottság a következőként jellemezte a Rantatähti házat:

 • Gyönyörűen kiegyensúlyozott, arányos struktúra, ami bemutatja a gerenda építkezés sokoldalúságát a kortárs építészetben és építkezésben
 • Modern faház, amely okosan vegyíti a gerendát a fából készült panellel, maximális fényt biztosítva
 • Jól megtervezett alaprajz, rendhagyó megoldásokkal
 • Könnyű oromzat és terasz, ami a természetes közeget egészíti ki

A zsűri tagjai: Jouni Koiso-Kanttila építész professzor, Markku Kosonen belsőépítész, Pertti Hämäläinen, a Woodfocus Finland igazgatója és a Finn Gerendaházgyártók Szövetségének képviselője, valamint Aarne Jussila építészmérnök.

Az Eko-Rex gerendaházak jellemzői és előnyei:

 • Magas minőségű gerenda a külső falhoz: Az Eko-Rex technológia külső fala gondosan szelektált, kevés csomóval rendelkező finn gerendából készül.
 • Az Eko-Rex nem süllyed: Az Eko-Rex falstruktúráját egy tömör, függőleges szerkezet tartja. Ennek eredményeképpen, ellentétben a hagyományos gerendaépítési technológiával, a ház nem süllyed, így számos nehézség elkerülhető (nyílászárók beépítése, csempeburkolatok, készítése, repedések). A struktúra lehetővé teszi különböző nagyságú és formájú házak építését.
 • Az Eko-Rex ház több generáción át fennmarad: mivel a robosztus struktúrájának köszönhetően az Eko-Rex ház sokáig jó állapotban marad, így megőrzi az értékét is.
 • Az Eko-Rex megfelelően lélegzik: A technológia speciális átszellőző struktúrája miatt, kevesebb légkondicionálásra van szükség. A levegő páratartalma folyamatosan optimális szinten van, s ez távol tartja a vírusokat, baktériumokat és a poratkákat.
 • Az Eko-Rex sok lehetőséget rejt magában: Az ajtók és ablakok stabilan rögzíthetőek a ház keretéhez. Könnyű lépcsőfokokat illeszteni mind a lenti, mind a fenti gerendákhoz.
 • A belső anyagok kiválasztásának szabadsága: A gerendaház építési technológia forradalmasításának köszönhetően a tradicionális gerenda kombinálható kővel, üveggel, fémmel és sok más anyaggal. A belső terekben látható famennyiség ennek köszönhetően könnyedén az egyedi igényeknek megfelelően alakítható.
 • Teljesen műanyagmentes struktúra: Ez a technológia műanyag fólia helyett légzáró papíranyagot tartalmaz. Az a szerkezet, amely teljes mértékben papírból készül, úgy fog viselkedni, mint a természetes fa.
 • Az Eko-Rex megfelelő szigetelést biztosít: mivel egy téglaház hőszigetelési értékeinél kétszer, háromszor jobb értékek érhetők el (k=0,24 W/m2 K).

Az Eko-Rex házak tehát külső belső megjelenésükben magukon hordozzák a gerendaházak jellegét, hőszigetelést tekintve jobbak azoknál, nem süllyednek, az építési költségük viszont 2/3-a a hagyományos gerendaházaknak.

Az Eko-Rex technológia tökéletes megoldás azok számára, akik természetes, egészséges körülmények között szeretnének élni, és akik ugyanakkor a reprezentatív külsőt is fontosnak tartják.

A RantaLog Kft.vállalja egyedi tervezésű hagyományos és Eko-Rex gerendaházak komplett kivitelezését a tervezéstől a kulcsrakész átadásig, melyeket a megrendeléstől számított kb. 4-5 hónap alatt átadunk.

A gerendák típusai és méretei megtekinthetők a Cég irodájában:

RantaLog Kft.
1062 Budapest, Bajza u. 58.
mobil: 06-20 2040-168
1390 Budapest, Pf. 180.
email: rantasalmi@t-online.hu


© Dura Stúdió 2006.